" ဤေလာက၌ အဓမၼ မထြန္းကားေအာင္ ေဆာင္ရြက္ဖုိ႔ လူတုိင္း၌ တာ၀န္ရွိသည္ " " ေမတၱာတရားရဲ႕ရနံ႔သည္သာ လူသားအားလုံးကိုၾကည္လင္လန္းဆန္းေစပါသည္ " " ျမန္မာျပည္သူ ့ျပည္သားမ်ား အားလံုး၊ က်န္မာရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႕ပါေစ "

Thursday, March 31, 2011

သင့္ကို လွပေစမည့္ အစားအေသာက္ ၇ မ်ိဳး

အသားအေရလွပဖို႔ အဓိက လိုအပ္တာက တန္ဖိုးႀကီး အလွျပင္ ပစၥည္းေတြ မဟုတ္ပါဘူး။

အပၚယံ အေရျပားကို ခဏတာ လွပေစတာထက္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ေရာဂါ ကင္းစင္ၿပီး ၾကည္လင္ဝင္းပတဲ့ အလွကို ပိုင္ဆိုင္လိုတာ လူတိုင္း ဆႏၵ ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ တန္ဖိုးႀကီး အလွျပင္ ပစၥည္းေတြ အသံုးျပဳစရာ မလိုဘဲ သင္စားေသာက္တဲ့ အစားအေသာက္ပံုစံ ျပဳျပင္လုိက္႐ံုနဲ႔ သင္ရဲ႕အလွတရားကို ၿပီးျပည့္စံု ေစပါတယ္။ ဘယ္လို အစားအေသာက္ ေတြကို စားေပးသင့္တယ္ဆိုတာ သင္သိေစဖို႔ ေရးသား လုိက္ပါတယ္။

ခ်င္း

အလွကုန္ ထုတ္လုပ္တဲ့ ကုမၸဏီေတြရဲ႕ လက္စြဲ ကုန္ၾကမ္း တစ္ခုက ခ်င္းပါ။ ခ်င္းက အေရျပားမွာ အစိုဓာတ္ ထိန္းေပး႐ံုသာမကဘဲ ပိုးေသေစတဲ့ အာနိသင္လည္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းေစတာေၾကာင့္ အေရးေၾကာင္းေတြ မျဖစ္ေအာင္ စြမ္းေဆာင္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ မ်က္ႏွာသစ္ ဆပ္ျပာေတြမွာ ခ်င္းကို ထည့္သြင္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။

ပန္းသီး

တစ္ေန႔ တစ္လံုး စားေပးပါက အသက္အရြယ္ အိုမင္းမႈနဲ႔ အစက္အေျပာက္ေတြကို တြန္းလွန္ ဖယ္ရွားႏိုင္ပါတယ္။ပန္းသီးဟာ ကယ္လုိရီ နည္းပါးၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္၀ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပန္းသီးထဲမွာ ပါတဲ့ Quercetin က အေရျပားကို ၾကည္လင္ ဝင္းပေစပါတယ္။ Quercetin က အေရျပား ဆဲလ္ေတြ ဓာတ္တုိးျခင္းနဲ႔ အေရာင္ေျပာင္းလဲျခင္းေတြကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ Quercetin ပါတဲ့ အလွျပင္ပစၥည္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ထုတ္လုပ္ လာၾကေပမယ့္ သဘာဝကရတဲ့ ပန္းသီးကို စားသံုး ေပးတာက အသင့္ေတာ္ဆံုးပါ။

ဆန္လံုးညိဳ

ဗီတာမင္အီးနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ ဆန္လံုးညိဳက သင့္အေရျပားကို က်န္းမာေစၿပီး သင့္အလွအပအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတဲ့ အစားအစာ တစ္ခုပါ။ အေရျပားမွာ ေရဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္း ေပးတာေၾကာင့္ အသားအေရ စိုျပည္ လွပေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အေရျပားဆဲလ္ေတြမွာ ေရဓာတ္ကို ထိန္းေပးထားတာေၾကာင့္ သင္ေရာက္ရွိေနတဲ့ အသက္ထက္ အသားအေရကို ပိုမို ဝင္းပ ႏုပ်ဳိေစပါတယ္။

ဘရာဇီးဘယ္ရီသီး

အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝတဲ့ ဘရာဇီး ဘယ္ရီသီးက ကင္ဆာေရာဂါကို တြန္းလွန္ တိုက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိတဲ့အျပင္ အေရျပားရဲ႕ က်ဳံ႕ႏိုင္ဆန္႔ႏိုင္တဲ့ တစ္သွ်ဴးမွာ ပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ ေကာ္လာဂ်င္ေတြကို ျဖစ္ေပၚေစတာေၾကာင့္ အသက္အရြယ္ႀကီးတဲ့အခါ ျဖစ္ေပၚလာတတ္တဲ့ အေရးေၾကာင္းေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

မုန္႔ညႇင္းနီဥ

မုန္ညႇင္းနီဥထဲမွာ ဇင့္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္စီဓာတ္ ႂကြယ္ဝပါတယ္။ အေရျပားရဲ႕က်ဳံ႕ႏိုင္ ဆန္႔ႏိုင္တဲ့ တစ္သွ်ဴးမွာ ပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ ေကာ္လာဂ်င္ေတြ ျဖစ္ေပၚဖုိ႔ အားေပးတာေၾကာင့္ အသားအေရကို တင္းရင္း လွပ ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မုန္ညႇင္းနီဥက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံအား စနစ္ကိုလည္း တိုးပြား ေစပါတယ္။

ဒိန္ခ်ဥ္

ပ႐ိုတင္းနဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ အျပည့္အဝ ပါဝင္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္က အေရျပားအတြက္ သာမက အစာအိမ္အတြက္ပါ မ်ားစြာ အက်ဳိးျပဳပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ ပါဝင္တဲ့ လက္တစ္အက္စစ္ (Lactic acid) က ဆဲလ္ေသေတြကို ဖယ္ရွား ရွင္းလင္းေပးၿပီး ေကာ္လာဂ်င္နဲ႔ က်ဳံ႕ႏိုင္ဆန္႔ႏိုင္တဲ့ တစ္သွ်ဴးမွာ ပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းေတြကို တိုးပြား ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အေရျပားမွာ အစိုဓာတ္ကို ေကာင္းေကာင္း ထိန္းေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ အသားအေရေျခာက္ေသြ႕ၾကမ္းတမ္းတာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

အုန္းသီး

လက္ေဆးဆပ္ျပာ၊ မ်က္ႏွာသစ္ဆပ္ျပာနဲ႔ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ေတြမွာ အမ်ားဆံုး ထည့္သြင္းအသံုးျပဳတဲ့ ကုန္ၾကမ္းတစ္မ်ိဳးပါ။ အေရျပား အစိုဓာတ္ကို ထိန္းေပးႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။

ဇာျခည္ဝင္း

(ေဆးဝါး တကၠသိုလ္)

No comments: