" ဤေလာက၌ အဓမၼ မထြန္းကားေအာင္ ေဆာင္ရြက္ဖုိ႔ လူတုိင္း၌ တာ၀န္ရွိသည္ " " ေမတၱာတရားရဲ႕ရနံ႔သည္သာ လူသားအားလုံးကိုၾကည္လင္လန္းဆန္းေစပါသည္ " " ျမန္မာျပည္သူ ့ျပည္သားမ်ား အားလံုး၊ က်န္မာရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႕ပါေစ "

Wednesday, October 19, 2011

ဆီးခ်ဳိေရာဂါႏွင့္ အစားအစာ

ဆီးခ်ဳိေရာဂါႏွင့္ အစားအစာ လူတုိင္းအသက္ရွည္ရွည္ က်န္းက်န္းမာမာ ေနႏုိင္ေရးအတြက္ အစားအစာမ်ားကုိ မွီ၀ဲေနရသည္။ အစာအာဟာရႏွင့္ ကင္းကြာ၍ မည္သူမွ် အသက္ရွင္ေနႏိုင္မည္ မဟုတ္ေပ။ ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံ၏ ဖြံ႕ၿဖိဳးတုိးတက္မႈႏွင့္ ကုန္ထုတ္စြမ္းအားတုိ႔သည္ အဓိကအားျဖင့္ ထုိႏိုင္ငံရွိ ျပည္သူလူထု၏ က်န္းမာသန္စြမ္းမႈအေပၚတြင္ မူတည္ေနပါသည္။ တစ္ဖန္ က်န္းမာသန္စြမ္းမႈသည္လည္း ထုိသူတုိ႔၏ အာဟာရျပည့္၀မႈ ေပၚတြင္ အေျခခံလ်က္ ရွိပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ မိမိမိသားစု က်န္းမာဖြံ႕ၿဖိဳးေရးအတြက္ ၀င္ေငြႏွင့္လည္း လုိက္ေလ်ာညီေထြျဖစ္ၿပီး အာဟာရလည္း ျပည့္၀ေသာ အစားအစာမ်ားကုိ ေကြၽးေမြးရမည္မွာ အိမ္ရွင္မမ်ား၏ တာ၀န္သာျဖစ္ပါသည္။ ယခုအခါ ဆီးခ်ဳိေရာဂါခံစားရသူမ်ား မ်ားျပားလာပါသည္။ ထုိဆီးခ်ဳိေရာဂါမွာ ေသြးထဲတြင္ သၾကားဓာတ္ မ်ားျခင္းမွာ အဓိကအေၾကာင္းရင္းျဖစ္ရာ သၾကားဓာတ္က်ေစေသာ စားေဆးမ်ားေကြၽးျခင္း၊ အင္ဆူလင္ေဆးထုိးျခင္းႏွင့္ အစားအေသာက္ကုိ ထိန္းသိမ္းခ်င့္ခ်ိန္၍ စားျခင္းစသည္တုိ႔ျဖင့္ ကုသထိန္းသိမ္းႏိုင္ပါသည္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွင္တုိင္း အစားအေသာက္ကုိ ဂ႐ုစုိက္ရပါမည္။ လူအမ်ားယူဆၾကသလုိ ဤေရာဂါရွိသူတုိင္း အခ်ဳိဓာတ္ (ထမင္း၊ ဂ်ဳံစသည့္ ကာဘုိဟုိက္ျဒိတ္ကစီစာမ်ား)ကုိ လုံး၀ေရွာင္ရမည္မဟုတ္ပါ။ သုိ႔ေသာ္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွင္တစ္ဦးအေနျဖင့္ သၾကား၊ ထန္းလ်က္၊ ႀကံသကာ၊ သၾကားလုံးစသည္မ်ားကုိ အတတ္ႏုိင္ဆုံး ေလွ်ာ့စားရပါမည္။ သၾကားအစား ဆက္ခရင္း ွေခခ့ေမငည ေဆးသၾကားကုိ အသုံးျပဳႏိုင္ပါသည္။ ဆန္ႏွင့္ ဂ်ဳံမွ ျပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ား (ထမင္း၊ မုန္႔ဟင္းခါး၊ မုန္႔တီ၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ေပါင္မုန္႔၊ ဘီစကြတ္၊ ပလာတာစသည္ျဖင့္) မွည့္၍ခ်ဳိေသာအသီးမ်ား (သၾကားသီး၊ ေရႊဖ႐ုံသီးစသည္ျဖင့္)တုိ႔ကုိ ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး ေလွ်ာ့စားရပါမည္။



ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ကုလားပဲ၊ ပဲနီေလး၊ ပဲစင္းငုံ၊ စားေတာ္ပဲ၊ ပဲပုပ္ပဲစသည္တုိ႔ကုိ ေတာ္သင့္႐ုံ စားႏိုင္ပါသည္။ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ (သၾကားမပါ)၊ ဟင္းခ်ဳိရည္က်ဲ၊ ေရွာက္သီး၊ သံပရာသီး၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ သခြားသီး၊ မဆလာ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ မုန္ညင္းျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ဆလတ္ရြက္၊ နံနံပင္၊ မႈိ၊ အသားအမ်ဳိးမ်ဳိး (အဆီမစားရ)၊ ငါး၊ ပုစြန္၊ ေက်ာက္ဖ႐ံုသီး၊ ဘူးသီး၊ ဒန္႔သလြန္သီး၊ ေဂၚဖီပြင့္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ားကုိ စိတ္ႀကိဳက္စားသုံးႏိုင္ပါသည္။ ေထာပတ္၊ ၀က္ဆီ၊ ၾကက္ဆီ၊ ေျပာင္းဆီမ်ား စားသုံးႏိုင္ပါသည္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ လြန္စြာ ေၾကာက္စရာေကာင္းပါသည္။ သုိ႔ေသာ္ အစားအေသာက္ အေနအထိုင္ ဂ႐ုစုိက္ေနလွ်င္ ေရာဂါကုိေကာင္းစြာ ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္သည္။ အေရးႀကီးဆုံးမွာ ေရာဂါျဖစ္စဥ္ႏွင့္ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားကုိသိရွိ၍ မည္သုိ႔ေနထိုင္စားေသာက္ရမည္ကုိ ေသခ်ာစြာ နားလည္သေဘာေပါက္ရန္သာ ျဖစ္၏။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွင္မ်ားကုိ ေရာဂါျဖစ္ရျခင္းအေၾကာင္းရင္း တိတိက်က်ရွာမရေသာ မူလဆီးခ်ဳိေရာဂါရွင္အုပ္စုႏွင့္ ေရာဂါျဖစ္ေစေသာ အေၾကာင္းတစ္ခုခုႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေသာ ေရာဂါရွင္အုပ္စုဟူ၍ အၾကမ္းအားျဖင့္ ၂မ်ဳိးခြဲျခားထားပါသည္။ ပထမအုပ္စု ေရာဂါရွင္မ်ားတြင္ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ၊ အသက္အရြယ္၊ ခႏၶာကုိယ္အေလးခ်ိန္၊ ကူးစက္နာ၊ ခံစားမႈဒဏ္တုိ႔မွ ေရာဂါႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေနၾကၿပီး ဒက္ဆာမီသာစဇုံးကဲ့သုိ႔ေသာ ေဆး၀ါးမ်ားသုံးစြဲမႈ၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွ တခ်ဳိ႕ေသာ ဟုိမုန္းဓာတ္ မ်ား ႏွင့္ ဆက္ႏြယ္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။



ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၏ ထင္ရွားေသာ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ –

၁။ ေရငတ္ျခင္း၊ ၂။ ဆီးမ်ားျခင္း၊ ဆီးမၾကာခဏသြားလုိျခင္း ၃။ ညအိပ္စဥ္ မၾကာခဏ ထ၍ဆီးသြားရျခင္း ၄။ ေမာပန္းလြယ္ျခင္း၊ ၅။ မၾကာခဏဆာေလာင္တတ္ျခင္း ၆။ မ်က္စိမႈန္လာျခင္း ၇။ က်ား^မ အဂၤါတစ္၀ုိက္ ယားယံျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ၈။ အျဖဴဆင္းျခင္း ၉။ ေျခလက္မ်ား၊ ထုံက်ဥ္ျခင္း ၁၀။ ပန္းေသ၊ ပန္းညႇိဳးျခင္း၊ ၁၁။ အနာက်က္ခဲျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ၾကပါသည္။ အထက္ေဖၚျပပါ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားကုိ သတိမမူဘဲ ေနမိပါက အခ်ိန္ၾကာျမင့္လာေသာအခါ အျမင္အာ႐ုံထိ ခုိက္ျခင္း၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ အာ႐ုံေၾကာႏွင့္ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ကူးစက္နာမ်ားႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါပါ ဆက္တုိက္ကပ္ၿငိလာကာ အသက္ကုိပါ အႏၲရာယ္ေပးႏိုင္ေပသည္။ အထူးသတိျပဳရန္မွာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ ေန႔စဥ္အစားအစာမ်ားကုိ အခ်ိန္မွန္မွန္စားသုံးသင့္ေပသည္။ သုိ႔မွသာ ေသြးထဲတြင္ သၾကားဓာတ္ပါ၀င္ႏႈန္းသည္ မတုိးလြန္း၊ မေလ်ာ့လြန္း ရွိေခ်မည္။ ထုိ႔ျပင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္ အစာ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ေပးရာတြင္ ျပဳတ္ျခင္း၊ ျပဳတ္ေၾကာ္ျခင္း၊ ကင္ျခင္း၊ ဖုတ္ျခင္းမ်ားျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ရပါမည္။ ဆီျဖင့္ေၾကာ္ျခင္း၊ ခ်က္ျခင္းမ်ားကုိ တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္သင့္ေပသည္။



ထုိ႔ေၾကာင့္ ေဖၚျပပါ အခ်က္အလက္မ်ားကုိ ေလ့လာမွတ္သား၍ ေရာဂါရွင္မ်ားအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ ထမင္း၀ုိင္းေလးကုိ ျပင္ဆင္လုိက္ၾကပါစုိ႔။

Views: 145

Tags: က်န္းမာေရး

October 18, 2011 ရက္ ၊ 9:41am တြင္ chit su ေရးသားခဲ့ေသာ ဘေလာ့ျဖစ္ပါသည္ ။

No comments: