( အစားအစာအခ်ိဳ႔၏ က်န္းမာေရးရည္ညႊန္း ရမွတ္စာရင္း)
အေမရိကန္ ေရးတကၠသိုလ္မွ သတ္မွတ္ေသာ အစားအစာမ်ား၏ က်န္းမာေရးရည္ညႊန္းရမွတ္စာရင္း ျဖစ္ပါသည္။ ရမွတ္ ၁-မွတ္မွ ၁၀၀-ထိ ရမွတ္မ်ားေလ၊ က်န္းမာေရးအတြက္ အာဟာရဓာတ္ႏွင့္ အက်ိဳးျပဳဓာတ္မ်ားေလ-ဟု ရည္ညႊန္းသည္။
၁၀၀-မွတ္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ၊ အျပာေရာင္ ဘယ္ရီသီး၊ ရံုးပတီသီး၊ ကမၺလာသီး၊ ပဲတီစိမ္း၊ ကန္စြန္းဥ၀ါ၊ ေရညႇိ၊ ေက်ာက္ခက္၊ လံုးတီးဆန္၊ ဂ်ံဳၾကမ္း၊ ကၽြဲေကာသီး။
၉၉-မွတ္ နာနတ္သီး၊ မုန္လာဥျဖဴ၊ သခြားသီး။
၉၆-မွတ္ ပန္းသီး၊ အစိမ္းေရာင္ကိုက္လန္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး။
၉၄-မွတ္ လိေမၼာသီငယ္၊ ဖရဲသီး။
၉၃-မွတ္ သရက္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ။
၉၁-မွတ္ လတ္ဆတ္ေသာ သဖန္းသီး၊ စပ်စ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ အဆီဖယ္ထားေသာ ႏြားႏို႔။
၈၉-မွတ္ ငါးမ်ိဳးစံု။
၇၅-မွတ္ ပုစြန္။
၇၁-မွတ္ ခရု။
၅၂-မွတ္ အဆီပါ ႏြားႏို႔။
၅၀-မွတ္ အီတလီေခါက္ဆြဲ။
၄၉-မွတ္ သံဘူး၊ စားေတာ္ပဲ။
၄၈-မွတ္ အေရခြံခြာထားေသာ ၾကက္္ရင္အုပ္သား။
၃၆-မွတ္ ေက်ာက္ပုစြန္။
၃၅-မွတ္ ၀က္မိုးခိုသား။
၃၁-မွတ္ အမဲနံရိုး။
၃၀-မွတ္ အမဲမိုးခိုသား၊ ၾကက္ေပါင္သား။
၂၈-မွတ္ ၀က္နံရိုး၊ ၾကက္ေတာင္ပံ၊ ဆိတ္နံရိုး၊ ဆိတ္ေပါင္သား။
၂၇-မွတ္ စပ်စ္သီးေျခာက္။
၂၁-မွတ္ ေျမပဲဆားေလွာ္။
၁၈-မွတ္ ၾကက္ဥေၾကာ္။
၁၃-မွတ္ အဆီမပါေသာ ၀က္ေပါင္ေျခာက္။
၁၀-မွတ္ ေခ်ာကလက္။
၉-မွတ္ ဂ်ံဳႏုေပါင္မုန္႔။
၇-မွတ္ အဆီမပါ ၀က္အူေခ်ာင္း။
၄-မွတ္ ႏို႔ေခ်ာကလက္ျဖဴ။
၂-မွတ္ ဘီစကစ္မုန္႔ႏွင့္ ကိတ္မုန္႔မ်ိဳးစံု။
၁-မွတ္ ဘိလပ္ရည္၊ အခ်ိုရည္၊ ေရခဲမုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္း။
က်မ္းကိုး။ ။ တရာတ္ဘာသာ လက္ကမ္းစာေစာင္မွ။
ပါေမာကၡ ေဒၚခင္ျဖဴ (ျမင္းျခံ)
(ျမတ္မဂၤလာ ၂၀၀၉-ခု မတ္လ)
No comments:
Post a Comment